Skip to main content

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αναπτύσσουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η κατάσταση αυτή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία όμως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Σε περιπτώσεις που λόγω της αυξημένης αυτής ορμονικής δράσης το πάγκρεας της μητέρας δε δύναται να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη ώστε να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης της, τότε εμφανίζεται στην εγκυμονούσα σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την ορολογία της παθολογίας, τους παράγοντες υψηλού κινδύνου και την επικινδυνότητα της πάθησης για το έμβρυο και τη μητέρα.

Τέλος, θα απαντήσουμε σε ερωτήματα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και την έγκαιρη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης;

Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, δημιουργεί μια σειρά από ενδοκρινολογικές μεταβολές προκειμένου να επιβιώσει.

Όντας εξαρτημένο από τη μητέρα του, αναζητά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από εκείνη προκαλώντας αυξημένη ορμονική δράση.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια πάθηση που αφορά τις εγκυμονούσες γυναίκες και τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται λόγω της αυξημένης έκκρισης ορμονών από τον πλακούντα που λειτουργούν ως εμπόδιο στη διαδικασία παραγωγής της ινσουλίνης από το πάγκρεας ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η γλυκόζη στα κύτταρα.

Εξαιτίας αυτού του εμποδίου, η γλυκόζη αντί να μεταφέρεται στα κύτταρα, συγκεντρώνεται στο αίμα και δημιουργεί σακχαρώδη διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως δε διατρέχουν όλες οι εγκυμονούσες τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς ορισμένοι παράγοντες ευθύνονται παραπάνω για την κατάσταση αυτή.

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη;

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης δεν έχουν εντοπιστεί, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως:

  • Το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό που συνδέεται με τον διαβήτη.
  • Η ηλικία της εγκύου: κυρίως άνω των 35.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Η παχυσαρκία.
  • Η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη.
  • Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης πριν την εγκυμοσύνη.
  • Το ιστορικό μακροσωμίας νεογνού κατά την προηγούμενη εγκυμοσύνη.
  • Το ατομικό ιστορικό αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς διαγιγνώσκεται;

Συνήθως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης δεν παρουσιάζει συμπτωματολογία, όμως μερικές γυναίκες μπορεί να βιώσουν συχνοουρία, ναυτία, κούραση, θολή όραση ή δίψα.

Η εκτίμηση των πιθανοτήτων κινδύνου εμφάνισης της πάθησης ξεκινά από την πρώτη εξέταση που κάνει η εγκυμονούσα κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης της.

Στην πρώτη εξέταση μετριέται η τιμή σακχάρου νηστείας και λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της εγκύου.

Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη κύησης γίνεται μέσω της εξέτασης καμπύλης σακχάρου κατά την 24η-28η εβδομάδα κύησης.

Η διαδικασία της εξέτασης περιλαμβάνει τη μέτρηση γλυκόζης στο αίμα νηστική, χορήγηση 75 γραμμαρίων γλυκόζης και την επανάληψη της μέτρησης μετά το πέρας 1-2 ωρών από τη λήψη.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σημαντική για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές του διαβήτη.

Πώς αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης;

Κάθε περίπτωση διαβήτη κύησης χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Για τη βέλτιστη παρακολούθηση και θεραπεία του ο θεράπων ιατρός λαμβάνει υπόψη του συγκεκριμένους παράγοντες όπως είναι η ηλικία της εγκύου, η συνολική κατάσταση της υγείας της, το ιατρικό ιστορικό της, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την ανοχή σε συγκεκριμένα φάρμακα ή θεραπείες κ.ά.

Η θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης εστιάζει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικό εύρος τιμών. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως:

  • Ειδική, σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή μέσω δίαιτας με σωστά κατανεμημένα γεύματα μέσα στη μέρα. Είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος πρόσληψης υδατανθράκων.
  • Κάποια μορφή άσκησης συνήθως περπάτημα για τις εγκύους. Το είδος της άσκησης προσδιορίζεται από τον γυναικολόγο σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο της εγκύου.
  • Χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης.
  • Καθημερινή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.

Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο;

Η έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις που γίνεται διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη κύησης είναι κρίνουσας σημασίας για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πιο πιθανό είναι πως θα πραγματοποιηθεί ολιστική θεραπεία για την έγκυο και συνεπώς το έμβρυο δε θα διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας κατά τη γέννησή του.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μπορεί να έχει επιπτώσεις στο μωρό που κυοφορείται κάποιες από τις οποίες είναι:

  • Το αυξημένο βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του.
  • Η ύπαρξη αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη γέννηση του μωρού.
  • Η παχυσαρκία.
  • Το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.
  • Η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 κατά την ανάπτυξη του μωρού ή στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του.
  • Ίκτερος, καρδιομυοπάθεια ή χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο αν ο διαβήτης είναι σε υπερβολικά αυξημένα επίπεδα.
  • Πιθανότητα εμβρυϊκού θανάτου.

Θεραπεύεται ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μετά τον τοκετό;

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να πέφτουν μετά τον τοκετό όταν τα επίπεδα των ορμονών επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Η δίαιτα και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.

Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να συστήσει εξετάσεις γλυκόζης αίματος κάθε έξι έως 12 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη για να παρακολουθεί τον διαβήτη.

Και εάν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη κάθε 1 έως 3 χρόνια.