Skip to main content

Πρόληψη προεκλαμψίας

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας για τη γυναίκα και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. 

Καθώς οι ορμόνες μεταβάλλονται διαρκώς και το σώμα αλλάζει, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες διαταραχές. Ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη φάση αυτή είναι και οι διαταραχές που σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση στην κύηση. 

Μια διαταραχή που προκαλεί υπέρταση κατά την περίοδο της κύησης είναι η προεκλαμψία με την οποία θα ασχοληθούμε στην παρούσα ενότητα.

Η προεκλαμψία είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για τη μητρική και περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα παγκοσμίως. 

Η τυπική προγεννητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης ασθενών υψηλού κινδύνου, αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης της προεκλαμψίας από νωρίς. 

Η έγκαιρη διάγνωση ακολουθούμενη από κατάλληλη διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού, μπορεί να αποτρέψει ορισμένα από τα σοβαρά επακόλουθα της νόσου, όπως η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία (preeclampsia) είναι μια σοβαρή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλεί υπέρταση και πρωτεϊνουρία, δηλαδή την εκδήλωση πρωτεΐνης ή λευκώματος στα ούρα.

Η προεκλαμψία σχετίζεται περισσότερο με τη μη ομαλή εμφύτευση του πλακούντα είτε λόγω του μεγάλου μεγέθους του είτε εξαιτίας ορισμένων ανοσολογικών παραγόντων.

Συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης και συχνότερα μετά την 38η εβδομάδα.

Η προεκλαμψία μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο για αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση.

Δύο από τις σοβαρότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι οι σπασμοί και η καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Ποια είναι τα αίτια της προεκλαμψίας;

Τα αίτια της προεκλαμψίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδεικτικοί παράγοντες που ενδέχεται να αποτελέσουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της επιπλοκής αυτής κατά την κύηση, όπως:

  • To ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης πριν την εγκυμοσύνη.
  • Η ηλικία της εγκυμονούσας (συνήθως άνω των 35 και κάτω των 20 ετών).
  • Το ιστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.
  • Η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη κυήσεως.
  • Το ιατρικό ιστορικό και η ύπαρξη παθολογίας όπως η νεφροπάθεια ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα).
  • Η παχυσαρκία.
  • Η πρωτοτοκία (πρώτη εγκυμοσύνη για τη γυναίκα).

Μπορεί να αποφευχθεί η προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη;

Προς το παρόν δεν μπορεί να αποφευχθεί η προεκλαμψία σε περίπτωση που πρόκειται να συμβεί, όμως μπορεί να ανιχνευτεί η πιθανότητα εμφάνισής της κατά την εγκυμοσύνη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, έτσι ώστε να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως χωρίς την εκδήλωση προβλημάτων τόσο στην έγκυο όσο και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Πρόσφατες έρευνες πάντως έδειξαν πως η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη και αντιοξειδωτικές βιταμίνες μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που πήραν λιγότερα από 15 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Πώς μπορεί να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας;

Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της εγκύου και τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, μπορεί να προβλεφθεί μόνο ένα 30% των περιπτώσεων που θα εμφανίσουν προεκλαμψία κατά την κύηση.

Μια νέα μέθοδος που ονομάζεται “Screening” μπορεί να ανιχνεύει την υψηλή πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας στην έγκυο. Η εξέταση είναι μη επεμβατική και συνυπολογίζει συγκεκριμένους δείκτες όπως:

  • Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Η εξέταση Doppler των μητριαίων αγγείων από την 11η εβδομάδα και έπειτα.
  • Τα χαρακτηριστικά της μητέρας όπως το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό της.
  • Η μέτρηση της PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) και η μέτρηση της PLGF (placenta growth factor).

Εάν τα αποτελέσματα του Screening Προεκλαμψίας δείξουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης της επιπλοκής κατά την εγκυμοσύνη, τότε η έγκυος ακολουθεί θεραπεία χορήγησης αντιυπερτασικών φαρμάκων ή ασπιρίνης ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων κατά την κύηση και τον τοκετό.

Πώς διαπιστώνεται η προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη;

Η πρώτη ένδειξη είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση κατ’ επανάληψη (>140/90mmHg).

Επιπλέον, οι εξετάσεις ούρων που πραγματοποιούνται δείχνουν την ύπαρξη πρωτεϊνών.

Σε επόμενη φάση η διάγνωση απαιτεί μια σειρά εξετάσεων που έχουν ως εξής:

  • Γενική ούρων
  • Γενική αίματος
  • Εξετάσεις διαπίστωσης νεφρικής λειτουργίας (τιμές ουρίας και κρεατινίνης)
  • Μέτρηση ηλεκτρολυτών
  • Έλεγχος πήξης αίματος
  • Έλεγχος λειτουργίας του ήπατος

Ποιο είναι το ποσοστό εμφάνισης προεκλαμψίας στον πληθυσμό;

Μία στις δέκα γυναίκες ή αλλιώς περίπου το 8% των κυήσεων παρουσιάζουν κάποια μορφή προεκλαμψίας.

Συνήθως εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά προεκλαμψίας οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης για πρώτη φορά συγκριτικά με όσες έχουν τεκνοποιήσει ήδη.

Η πρόληψη μέσω κατάλληλων εξετάσεων μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρακολούθηση από εξειδικευμένο γυναικολόγο ο οποίος θα καθοδηγήσει κατάλληλα την έγκυο για την έγκαιρη θεραπεία της προεκλαμψίας.