Skip to main content

Τεστ Παπανικολάου

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά ετησίως, προκειμένου να προληφθούν γυναικολογικές παθήσεις ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. 

Για τον λόγο αυτό, μεταξύ των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες είναι και το Τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς Τεστ Παπ

Πρόκειται για την πλέον πιο διαδεδομένη μέθοδο γυναικολογικής εξέτασης που ουσιαστικά αποτελεί μια διαδικασία περισυλλογής κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, έτσι ώστε να μπορούν να εξεταστούν προσεκτικά στο εργαστήριο για τον εντοπισμό παθολογίας καρκίνου και παθολογίας προκαρκινικού σταδίου. 

Στην ενότητα αυτή θα αναλύσουμε την ορολογία της εξέτασης, θα γίνει μια πλήρης παρουσίαση της μεθόδου και τέλος θα μιλήσουμε για τη σπουδαιότητά της τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στον γυναικείο πληθυσμό.

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ);

Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια από τις πιο σημαντικές γυναικολογικές εξετάσεις που ανακαλύφθηκε από τον  Έλληνα επιστήμονα, βιολόγο και γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, όπως δηλώνει και το όνομά της, που αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για τη γυναικολογική υγεία.

Η μέθοδος πρωτοεφαρμόστηκε το 1923 όταν ο Γ. Παπανικολάου κατά την έρευνά του μελετώντας τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, αξιοποίησε την εξέταση αυτή για να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας.

Ύστερα από μια πενταετία η μέθοδος έγινε γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο και έκτοτε έχουν καταφέρει να σωθούν εκατοντάδες γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χάρη στην ανακάλυψη αυτή.

Το Τεστ Παπ είναι μια ανώδυνη ολιγόλεπτη διαδικασία συλλογής κυττάρων από τον γυναικείο τράχηλο που πραγματοποιείται μέσα στο ιατρείο του γυναικολόγου  και με απώτερο σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία των κυττάρων αυτών στο εργαστήριο όπου θα διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη αλλοιώσεών τους.

Ποιες γυναίκες αφορά η εξέταση και με ποιον τρόπο γίνεται;

Το Τεστ Παπαπανικολάου αφορά όλες τις γυναίκες από μικρές ηλικίες έως τα 65 τους, οι οποίες έχουν ολοκληρωμένη πρώτη σεξουαλική επαφή.

Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία όμως θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά το τέλος της έμμηνου ρύσεως και ιδανικά αφού έχει παρέλθει το διάστημα τουλάχιστον δύο ημερών αποχής από τη σεξουαλική επαφή, την τοποθέτηση ενδοκολπικών κρεμών ή σκευασμάτων και ταμπόν, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα της εξέτασης.

Τα στάδια της εξέτασης περιλαμβάνουν:

  • Την επισκόπηση των γεννητικών οργάνων ώστε να εξασφαλιστεί η φυσική τους ακεραιότητα.
  • Την τοποθέτηση ενός κολποδιαστολέα στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος κρατάει τον τράχηλο ανοιχτό καθιστώντας τον ευκρινή.
  • Την περισυλλογή εξωτραχηλικού κυτταρικού δείγματος και βλέννας από τη μήτρα μέσω μιας ειδικής μικρής σπάτουλας και από τον ενδοτράχηλο και τη ζώνη μετάπλασης με τη χρήση μιας μικρής βούρτσας.
  • Την επίστρωση του δείγματος που συλλέχθηκε πάνω σε μια ειδική πλάκα που στέλνεται για μελέτη σε κυτταρολογικό εργαστήριο.

Το Τεστ Παπ όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι μια ανώδυνη ολιγόλεπτη εξέταση. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει ελάχιστο πόνο ή ενόχληση κατά την εν λόγω διαδικασία.

Μετά το πέρας της διαδικασίας οι γυναίκες μπορούν κανονικά να επανέλθουν στην καθημερινή τους ρουτίνα χωρίς κάποια επίπτωση, πόνο ή ενόχληση λόγω της εξέτασης μιας και είναι απολύτως ασφαλής.

Παρόλα αυτά, το Τεστ Παπ είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται ετησίως καθώς η προληπτική εξέταση είναι εκείνη που μπορεί να  σώσει ζωές.

Για ποιους λόγους γίνεται το Τεστ Παπ και τι προλαμβάνει;

Το Τεστ Παπανικολάου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο πρόληψης καρκινικών ή προκαρκινικών καταστάσεων της μήτρας και δίνει στον γυναικολόγο μια κλινική εικόνα για το βήμα που πρέπει να ακολουθηθεί μετά.

Τον καθοδηγεί δηλαδή για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκατασταθεί η γυναικολογική υγεία και γονιμότητα.

Κυρίως με γνώμονα την πρόληψη κακοηθειών στο γυναικολογικό σύστημα είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Η εξέταση προλαμβάνει ή είναι μια ένδειξη του τρόπου αντιμετώπισης όπως είπαμε αλλοιώσεων της τραχηλικής περιοχής του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και για αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται:

  • αλλοιώσεις των κυττάρων
  • ιογενείς λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος
  • συχνές κολπικές αιμορραγίες ή κολπικές εκκρίσεις άνευ αιτιολογίας
  • μόλυνση από HIV/HPV

Ένα Τεστ Παπ μπορεί να πραγματοποιηθεί πάνω από μια φορά ετησίως σε περιπτώσεις που ο γυναικολόγος κρίνει απαραίτητο για συγκεκριμένους λόγους όπως είναι για παράδειγμα το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς ή η εμφάνιση συμπτωματολογίας που κρίνεται “ύποπτη”.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του Τεστ Παπ;

Τα αποτελέσματα του Τεστ Παπαπανικολάου κρίνονται βάσει του συστήματος Bethesda (TBS) ως:

  • αρνητικά για ενδοεπιθηλιακή βλάβη ή κακοήθεια
  • ανωμαλίες επιθηλιακών κυττάρων
  • άλλα κακοήθη νεοπλάσματα

Σε κάθε περίπτωση όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης υπονοήσουν την ύπαρξη παθολογίας, ο γυναικολόγος είναι εκείνος που καθοδηγεί την ασθενή για τα επόμενα βήματα και εξετάσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Συμπληρωματικά, αξίζει να σημειωθεί πως μια εναλλακτική μέθοδος της κλασικής εξέτασης Τεστ Παπ είναι η εξέταση Thin Prep (Κυτταρολογία Υγρής Φάσης),  όπου αν και η διαδικασία λήψης ενδοκυτταρικού δείγματος είναι η ίδια, εντούτοις το κυτταρικό δείγμα αποθηκεύεται σε ένα ειδικό μπουκαλάκι με συντηρητικό υγρό πριν σταλεί στο εργαστήριο.

Η νέα μέθοδος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και έρευνες έχουν δείξει πως τα αποτελέσματά της είναι ακριβέστερα λόγω του τρόπου φύλαξης του δείγματος που συλλέγεται με αποτέλεσμα να συντηρείται καλύτερα.

Ενδιαφέρεστε για ραντεβού;

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να μας καλέσετε στο 6948721670 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω των στοιχείων που θα βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας.

Κλείστε Ραντεβού