Skip to main content

Αιδοιοκολπίτιδα

Η αιδοικολπίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση της παιδικής ηλικίας. Συνήθως υπάρχει αυτόματη ίαση κατά την εφηβία και χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές.

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι φλεγμονή αιδοίου και του κόλπου στα νεαρά κορίτσια στην ηλικία πριν την εμμηναρχή.

Αποτελεί συχνό πρόβλημα των κοριτσιών, κυρίως της προεφηβικής ηλικίας και υπολογίζεται ότι αφορούν το 87% του συνόλου των προβλημάτων των γεννητικών οργάνων που παρουσιάζονται στην ηλικία αυτή.

Παρατηρείται συχνότερα σε κοριτσάκια 2 με 8 ετών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα κνησμού, καύσου, ερεθισμού, πόνο κατά την ούρηση και κάλπικες υπερεκκρίσεις (πρασινόχρωμα ή κιτρινόχρωμα).

Σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθεί σύμμυση των μικρών χειλέων του αιδοίου. Το αιμορραγικό έκκριμμα είναι σπάνιο και πρέπει να διερευνάται περαιτέρω.

Ποια είναι τα αίτια της αιδοιοκολπίτιδας;

Στην παιδική ηλικία η λοίμωξη συνήθως είναι πρωτοπαθής στον αιδοίο με δευτεροπαθής εντόπιση στο κόλπο, δηλαδή πρώτα νοσεί το αιδοίο και μετά η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στον κόλπο.

Η σχέση αυτή αντιστρέφεται στην ήβη και μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών, όποτε η αιδοιοκολπίτιδα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά δευτεροπαθής.

Η αιδοιοκολπίτιδα  οφείλεται σε μικρόβια που συνήθως προέρχονται από το έντερο. Λόγω έλειψης των οιστρογόνων, το δέρμα του αιδοίου των κοριτσιών είναι λεπτό και ευαίσθητο.

Επίσης, η ανατομία της περιοχής είναι τέτοια, που ο πρωκτός είναι πολύ κοντά στον κόλπο και έτσι όταν υπάρχει υπολλειπόμενη υγιεινή, τα μικρόβια μπορούν εύκολα να περάσουν στην ευαίσθητη περιοχή.

Μικροοργανισμοί που προκαλούν αιδοιοκολπιτιδα στα κορίτσια στην παιδική και προεφηβική ηλικία είναι: παθογόνα του ανωτέρου αναπνευστικού, όπως  Στρεπτόκοκκοι ομάδας Α ( Str. pyrogenes), ο Haemophilus influenza, μικρόβια της χλωρίδας του εντέρου όπως E. colli, Proteus spp, εντερόκοκκοι, παθογόνα του εντέρου όπως Shigella και Salmonella.

Άλλα παθογόνα που μπορεί να απομονωθούν, είναι χρυσίζων σταφυλόκοκκος, οι μύκητες (μπορεί να απομονωθούν σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως μετά από πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών ή όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα π.χ διαβήτης ή στην πρώιμη ήβη).

Τα Χλαμύδια, Τριχομονάδα και Γονόρροια είναι ενδεικτικό σεξουαλικής κακοποίησης και πρέπει να διερευνάται.

Η αιτιολογία αιδοιοκολπίτιδας περιλαμβάνει επίσης:

  • Μη ειδικές δερματολογικές βλάβες, όπως έκζεμα και σκληρυντικός ληχήνας.
  • Τραυματισμός γεννητικών οργάνων.
  • Ξένα σώματα, τότε θα υπάρχει δυσοσμία ή και κολπική αιμόρροια.
  • Παράσιτα εντέρου-οξύουρας, πάντα υπάρχει φαγούρα, ειδικά τη νύχτα.
  • Ουρολογικά προβλήματα
  • Νεοπλάσματα (ραβδομυοσάρκωμα)

Πώς γίνεται η διερεύνηση της αιδοιοκολπίτιδας;

Η διερεύνηση περιλαμβάνει:

1) Ιστορικό.

Η λήψη ιατορικού γίνεται από τον γονέα, αλλά αν είναι δυνατόν και από το παιδί.

Ρωτάμε για τα συμπτώματα, όπως:

  • Κολπική υπερέκκριση
  • Δύσοσμη υπερέκκριση
  • Κνησμός
  • Ερυθρότητα
  • Καύσος
  • Οίδημα
  • Δυσουρικά συμπτώματα
  • Αιμορραγία

2) Κλινική εξέταση

Μόνο με την επισκόπηση μπορούμε να βάλουμε διάγνωση.

Η επισκόπηση του αιδοίου κοριτσιού γίνεται πάντα με παρουσία του γονέα και σε ήρεμο και φιλικό προς το παιδί περιβάλλον.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνει λήψη δείγματος του κολπικού υγρού και καλλιέργεια αυτού.

Η λήψη γίνεται με ένα μικρό, αποστειρωμένο, βαμβακοφόρο στειλεό, μέσα από το φυσιολογικό άνοιγμα του παρθενικού υμένα. Συνήθως γίνονται δυο λήψεις, μία για την καλλιέργεια και η άλλη για τη μικροσκοπική εξέταση.

Επί υποψίας παρασιτίασης γίνεται Tape test.

Η επιμονή της μόλυνσης, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα και δεν αποχωρεί με τα αντιβιοτικά και όταν υπάρχει κολπίκη αιμόρροια επί εδάφους αρνητικής καλλιέργειας, γίνεται μια ειδική εξέταση, η παρθενοσκόπηση υπό αναισθησία, κατά την οποία με μία μικροσκοπική κάμερα εξετάζεται το κόλπο του παιδιού.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιδοιοκολπίτιδα;

Ποτέ δε δίνουμε αντιβίωση στα τυφλά.

Αφού γίνει κλινική συνεκτίμηση με το εργαστηριακό αποτέλεσμα και αξιολογηθεί ότι η αιδιοκολπίτιδα σχετίζεται με το απομονωμένο μικρόβιο της καλλιέργειας, η επιλογή του αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται βάσει αντιβιογράμματος.

Το 50% της συμπτωματικής αιδοιοκολπίτιδας δεν απομονώνεται παθογόνος μικροοργανισμός. Ονομάζεται μη ειδική αιδιοκολπίτιδα και τότε συστήνεται αποφύγει η περιττή χρήση αντιβιοτικών.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται για τον σωστό τρόπο καθαρισμού της περιοχής αιδοίου (‘από μπρός προς τα πίσω’). Ο προσεκτικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων είναι σημαντικός ιδιαίτερα μετά την αφόδευση και την ούρηση.

Η χρήση προϊόντων που προκαλούν ερεθισμό στην περιοχή, όπως τα αφρόλουτρα, τα μωρομάντιλα, καθώς και τα μη βαμβακερά εσώρουχα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Συμπεράσματα

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα στα προεφηβικά κορίτσια και συχνά προκαλεί άγχος στο παιδί και στους γονείς του, όμως χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στη μετέπειτα γυναικολογική, σεξουαλική ζωή του κοριτσιού.

Τα προεφηβικά κορίτσια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αιδοιοκολπική φλεγμονή,  λόγω ανατομικών, φυσιολογικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Η διάγνωση της αιδοιοκολπίτιδας στα προεφηβικά κορίτσια γίνεται συνήθως με βάση το κλινικό ιστορικό και την εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Η μικροσκοπική αξιολόγηση και καλλιέργεια των αιδοιοκολπικών εκκρίσεων θεωρούνται επιπρόσθετα εργαλεία στην κλινική πρακτική ρουτίνας.

Με βάση τα μικροβιολογικά δεδομένα, οι περισσότερες περιπτώσεις αιδοιοκολπίτιδας θεωρούνται μη ειδικές, επειδή παρατηρούνται μεικτές καλλιέργειες ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, επειδή υπάρχουν λίγες μελέτες για τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του κόλπου σε υγιή προεφηβικά κορίτσια, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ένας μεμονωμένος τύπος βακτηρίου μπορεί να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της αιδοιοκολπικής φλεγμονής.

Τα περισσότερα ευκαιριακά παθογόνα μπορούν να θεωρηθούν ότι αποτελούν μέρος της φυσιολογικής κολπικής μικροχλωρίδας στα προεφηβικά κορίτσια.

Επομένως, οι κολπικές βακτηριακές καλλιέργειες από ασθενείς με αιδοιοκολπίτιδα θα πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή όταν αποφασίζεται η αιτία της φλεγμονής και εξετάζεται η ειδική αντιβακτηριακή αντιμετώπιση.

Ενδιαφέρεστε για ραντεβού;

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να μας καλέσετε στο 6948721670 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω των στοιχείων που θα βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας.

Κλείστε Ραντεβού